У оквиру “Недеље парламентаризма 2018.”, ученици Петe београдскe гимназијe, са професорима Јулијом Грујић Симеуновић и Иваном Смречником, су 16. децембра 2018. у 11 часова посетили Народну скупштину Републике Србије. Седећи у посланичким клупама, ученици су посланицима владајуће странке и опозиције постављали питања и тако учили шта значи непосредна демократија, о преузимању одговорности и важности активизма. Обишли су своју скупштину и изашли са осећањем да су важни и одговорни за будућност своје земље.

 

„То може бити прича о томе како је женско предузетништво од социјалне постало економска и развојна категорија, како је еволуирало од ситног занатства и изложби на маргинама великих сајмова до значајног сегмента националне привреде“, речи су председнице Удружења пословних жена Србије, др Сање Пантић. То су биле охрабрујуће речи за ученице Пете београдске гимназије да, иако из прикрајка, посматрају велике подухвате смелих  жена. И да уче од њих. Традиционално, наше ученице узимају учешће у манифестацији Цвет успеха за  жену змаја  која је под покровитељством овог Удружења. Ове године, обележавајући јубиларних 20 година постојања, Удружење је направило изузетан спектал у Опери и театру Мадленијанум, достојан елеганције, емоционалности и снаге  жена. Девојчице наше школе допринеле су гламуру те вечери својом младошћу и шармом, али и озбиљним и одговорним задацима које је требало извршити  како би  ова свечаност протекла достојанствено. Већину послова обављале су иза завесе, марљиво и предано, како су кроз сарадњу са Удружењем и научиле. Међутим, блистале су и на сцени, у хаљинама модне куће „Луна“ промовишући пројекат којим се награђују најбоље матуранткиње Србије. Активно учећи од најбољих, наше ученице ће кроз рад у Тиму за међупредметне копетенције и развој предузетништва, наставити  да преносе искуства стечена у пракси, са циљем да школа престане да буде апстрактан већ опипљив простор за креирање будућности.

 

Наташа Мицић

координатор Тима за међупредметне компетенције и развој предузетништва

 

 

    

Пројекат „Подстицање запошљавања младих“,  испред  ГИЗ-а, и ове године је организовао обележавање Дана девојчица. То је манифестација међународног карактера која се годинама уназад реализује крајем априла, а са циљем да се девојчице упознају са нетипично женским професијама, посебно у областима природних  наука, технологија  и инжењеринга. Као школа која образује шест одељења природно- математичког смера, а четири друштвено-језичког, одлучили смо да се одазовемо позиву ГИЗ-а, и то са жељом да ученицама друштвеног опредељења укажемо на бројне могућности које их очекују у овим областима.

Ученице другог и трећег разреда Пете београдске гиманзије имале су ту част да посете ВИП,  једну од најуспешнијих  и најбоље организованих компанија  на овим просторима. Петнаест девојчица у пратњи професорке Наташе Мицић, присуствовало је, у дирекцији ВИП-а , предавањима које су одржале директорке:  Натали Делић, члан управе за технику, Бранка Пудрља Дурбаба,члан упаве за продају и корисничке сервисе, и Наталија Пешић, руководилац  људских ресурса.

                                 

У једној топлој, домаћинској атмосфери , девојчице су  чуле три људске приче о напретку и остваривању снова. Без сувишних формалности, директорке су  откривале колико су им животни путеви били непредвидиви, колико је храбрости требало  за улазак у „мушке воде“ и са колико достојанства данас обављају своје високо одговорне функције. Истицале су важност и неформалног образовања као и сталну жељу за усавршавањем без које се не може напред. Кроз дискусију о модерном школству  подвлачиле су улогу тимског рада и креативности које су неопходне  за успех,  али које су и применљиве у свим сферама живота.

Ученице Пете београдске гимназије нису биле само неми посматрачи већ активни ученици дијалога. Без устручавања улазиле су дискусију, и у складу  са својим интересовањима постављале питања о омаловажавању жена, неравноправним платама, сексистичким коментарима, али и о самом систему управљања великом компанијом, могућностима волонтирања и стипендирања у  њој, формалном образовању које је неопходно за послове управљања компанијом, и слично .